Michael Leander is an international marketing innovator, speaker and educator. This blog rants about marketing, marketing automation and life in general.
8/27/09
Google Wonder Wheel - praktisk redskab til online markedsførere
Ligesom tidslinien (timeline) kan Google Wonder Wheel hjælpe dig med at finde det du søger efter hurtigere.
Men det er også et godt værktøj til at orientere sig om relaterede søgninger. Dvs. hvis du aktivt arbejder med søgemaskineoptimering, kan du få ideer til hvilke andre nøgleord, som brugere kunne tænkes at ville søge efter. I illustrationen ovenfor kan du se en søgning på mit navn. Her fremgår det at søgninger på f.eks. "marketing crm", "marketing automation" og "lifecycle marketing" åbenbart relaterer sig til mit navn - men nok desværre ikke omvendt (endnu :-).
Med Google Wonder Wheel kan man drill down og se hvilke ord eller søgninger, der knytter sig til de enkelte ord eller søgefraser. Her til højre kan du se hvilke, der relaterer sig til "marketing automation". Jeg tror at hvis du bruger mere end de 5 minutter jeg har brugt på at forstå dette her, kan du få en del værdi ud af det. Både som bruger, men også ift. dine egne søgemarkedsføringsindsatser.
Du får adgang til Google Wonder Wheel ved at gå på Google.com - foretage en søgning, og hvis du er blandt de heldige vil du i venstre øverste hjørne se en "options" knap. Aktivér den, og så vil du se flere herligheder. Og så er det bare at søge løs, klikke rundt, og pludseligt ved du meget mere om dette end jeg gør...
Jeg er bestemt ikke ekspert på området, men kan alligevel med stor tilfredshed konstatere at jeg i år har modtaget frugtbare henvendelser fra en del virksomheder, der har fundet mig via "ROMI - Return on Marketing Investment", "marketing automation" og "marketing CRM".
Så egentlig er jeg for dum fordi jeg ikke bruger flere ressourcer på dette - men sådan er der som du ved så meget man ikke kan fordi man må prioritere sine ressourcer hele tiden. Netop derfor lytter jeg altid med stor interesse til søgemaskineeksperterne og deres opfattelse af hvorledes man skal prioritere online marketing indsatserne. Men den post gemmer jeg til en anden gang.
8/19/09
De fatter det - hvorfor gør vi ikke?
Som du måske ved blev der - da Oslo flyttede hovedlufthavnen fra Fornebu til Gardermoen - samtidig lanceret et hurtigtog fra Garderoen til bl.a. Lillestrøm, Oslo S og helt til Asker - med stop ved Nationalteatret i den anden ende af Karl Johansgate.
Flytoget, som det hedder, har forstået hvordan man gør det nemt for kunderne. Her kører du blot betalingskortet igennem maskinen - og vupti, så åbner dørene sig. Vil du have en kvittering, går du blot til Flytoget.no og registrerer dig - så kan du til enhver tid trække din kvittering online. Altså ikke noget med at vente ved lugen, bruge tid på automaten osv. Gå lige igennem, swipe dit betalingskort, that's it.
Enkelt, nemt og smart.
Kunne DSB m.fl. lære noget her? Jeg tror det.
8/16/09
Knaldende uetisk markedsføring og akkvisitionsaktivitet, der startede godt
Det startede ellers godt; på Facebook ser jeg annoncen som er vist til venstre. Den reagerer jeg naturligvis på fordi det er tydeligt at annoncøren forsøger en eller anden form for segmentering. Og da jeg konstant leder efter gode eksempler på udnyttelse af online segmentering og/eller behavioral targeting, klikker jeg naturligvis videre. Jeg bemærker at udtrækningen af konkurrencevinderen sker den 25. august.
Min forventning er på det tidspunkt at jeg vil se en konkurrenceside, der ejes af et automobil brand. Og så vil jeg da deltage og forhåbentligt vinde den der bil - for jeg vinder jo altid... .- )
Men ak - nej. Da jeg ser landingsiden (klik her - eller se her til højre), registrerer jeg at jeg nu befinder mig på et MM Medier domæne. Det pirrer min nysgerrighed på en travl søndag. For jeg har tidligere bemærket selskabets metoder og har undret mig over, at de får lov til at anvende de akkvisitionsteknikker de gør.
Først undrer jeg mig over bidster.com logoet og sammenhængen. Dernæst over spørgsmålene, der skal besvares for at være berettiget til at deltage i konkurrencen. Det får mig til at klikke på betingelserne - og så skal jeg lige love for at kæden hopper af.
Du kan selv læse betingelserne her. Men læs fra start til slut, så du til fulde forstår hvor frækt dette er.
Ift. permission marketing, er dette så grotesk, som det næsten kan blive. Ja, jeg kan ikke komme i tanke om nogen, der håndterer permission marketing værre end dette selskab. Konkurrencen udbydes af Eanalyser, der er en del af MM Medier A/S.
Her et udpluk fra betingelserne:
- ved accept giver man tilladelse til alt; sms, email, telefonisk henvendelse
- man giver accept til at en lang række firmaer kan kontakte en telefonisk osv
- man giver accept til at data må overføres ikke til én, men mange 3dje part
- man giver tilladelse til at CLASH CLUB (hvem er det?) opbevarer data
- det nævnes at man kan kontakte Danske Surveys (hvem er det?) eller MM Medier
- det nævnes at man iøvrigt også lige bestiller 3 prøvenumre på FDM's Motor, tilmelder sig FDM's nyhedsbrev og - så er det ikke engang løgn - accepterer at blive ringet op af FDM
Slutteligt fremgår det at konkurrencen løber til 11. januar 2010 og at konkurrencen er aktiv i 4 nordiske lande.
Når du læser betingelserne er jeg sikker på at du vil give mig ret i, at sådan noget som dette her skal stoppes. Mit udgangspunkt er at dette er ulovligt. Men de advokater jeg samarbejder med på området arbejder ikke idag - så jeg har ikke undersøgt det til bunds.
Men hvis dette alligevel skulle være lovligt, så vil jeg mene at det er en dybt uetisk form for markedsføring, og at overveje at købe permissions igennem sådan et foretagende burde være fyringsgrundlag i enhver ansvarlig virksomhed.
8/15/09
Email markedsføring: De fire vigtigste årsager til framelding
I USA har Forrester analyseret på hvorfor forbrugere framelder sig nyhedsbreve og email kommunikation. Eller mere korrekt; hvorfor ophæves den aktive tilladelse til e-mail kommunikation, der oprindeligt blev givet.
Her har du en flig af undersøgelsens resultat med mine kommentarer.
Her er de fire vigtigste årsager til at forbrugere
framelder sig nyhedsbreve i USA (klik for større billede)
Som du kan se er relevans den hyppigste årsag til at forbrugere framelder sig email kommunikation. Det er ikke overraskende - manglende relevans er et stort problem for os alle.
Dernæst "jeg får for mange emails" - det er dog ikke klart om man hentyder til at frekvensen er for høj, eller om forbrugeren oplever at email indboksen er oversvømmet. Jeg tror at det er sidstnævnte, noget jeg ihvertfald kan give medhold i.
Overraskende er der 50%, der giver udtryk for at de ikke kan huske at have tilmeldt sig overhovedet. Den er kriminel - og derfor har jeg valgt nedenfor at give et par konkrete input, der kan medvirke til at sikre, at du ikke oplever samme problem - eller ihvertfald ikke i samme omfang.
Endelig er den fjerde hypiggste årsag at man kun tilmeldte sig pga. en konkurrence e.l. Dette tal er relativt højt ift. mine erfaringer, men omvendt hvis man inddrager alle former for email kommunikation - også de mindre lødige, der bruger lokkemad for at opnå permission mhp. at "spamme" løs med ulødige tilbud, så kommer vi vel deropad.
Undersøgelsen er amerikansk, men jeg tror næppe at resultatet ville være meget anderledes skulle en lignende undersøgelse blive gennemført i Danmark.
Hvad gør du for ikke at blive glemt?
I denne undersøgelse nævnte 50% af de adspurgte, at de frameldte sig fordi de ikke kunne huske at de havde tilmeldt sig. Det er slemt.
Hvad kan du gøre for at det ikke sker for dig?
Her er nogle simple regler, der kan imødegå problematikken for de fleste;
1. Sørg for at din "email value proposition (EVP)" er klar og tydelig og - ikke mindst - attraktiv for publikum. (deltag på Huset Markedsførings kursus, hvis du vil vide mere om hvad EVP er)
2. Send en bekræftelsesemail til nye abonnenter omgående. De fleste skriver bare "tak for din tilmelding, venlig hilsen". Det er ikke godt nok - i din bekræftelsesemail skal du fortælle hvad man kan forvente at modtage fra dig, hvorfor det er fordelagtigt at være på din liste og meget gerne inkludere indhold fra tidligere email kommunikation. Kan du skabe noget indhold, der omgående aktiverer modtageren tilbage på dit website, din blog eller lignende, er det optimalt.
3. Sender du kun én gang hver måned e.l., så overvej at arbejde med en højere frekvens i starten. Men vigtigst er det at den første regulære kommunikation fra dig til en ny modtager kommer ret hurtigt efter tilmeldingen. Her kan du med fordel overveje en form for sekventiel autoresponder indsats, hvor dit email marketing system automatisk sender et antal emails med en passende frekvens.
Du skal tænke over, at det er din opgave at sikre at modtageren kan huske at hun har givet dig permission til email - ikke omvendt.
Mange danske email markedsførere spørger folk om hvorfor de framelder sig email kommunikation. Gør du det? Det er en god idé - så kan du udarbejde din egen analyse, der kan hjælpe til at identificere hvad du kan gøre bedre.
Det her er ikke svært - du skal bare gøre det. Du kan læse mere om email markedsføring på dansk her eller her og på engelsk her
8/11/09
Ксения Симонова. Полуфинал.
Når man skal fremhæve menneskets utrolige evne for kreativitet, synes jeg at dette i sandhed er et mesterstykke.
Ukrainske Xenia Simonova viser her hvordan hun med enkle virkemidler formår at underholde og berøre et publikum i den udmærkede talentkonkurrence "Talant", der også er populær i Ukraine.
Skulle du ikke fange det med det samme, kan jeg nævne at hun tegner billederne i sand og fortæller en historie, der naturligt nok stadig berører mange (tidligere) Sovjetborgere dybt. Den handler om anden verdenskrig.
Jeg så denne ved et rent tilfælde og blev dybt betaget af Xenia's evner. Ikke "bare" hendes tegne-evne, men i særdeleshed at hun formår at sammenflette så mange forskellige billeder og budskaber til en historie, der på mig virker meget sammensat. Flot.
Hun må da være oplagt som det festlige og eftertænksomme indslag ved enhver marketing konference, der har behov for noget ekstraordinært.
Blærer*v: Nu som direct marketing mm dommer i Sydafrika
Det bliver spændende at se hvordan direct marketing fungerer i Sydafrika og om de udvikler bedre og mere responsgivende direkte marketing kampagner dernede. Særligt vil jeg være nysgerrig efter hvordan Return on Marketing Investment beregninger implementeres ifm. direkte og interaktiv markedsføring.
Du kan læse mere om Assegai Awards her.